tirsdag 28. september 2010

Myntmillionæren

I følge min samboer er jeg millionær, retter sagt en myntmillionær. Når jeg tar av meg buksa om kvelden, har det en lei tendens til å renne ut et par blanke kroner på gulvet. "Jaså, du er så rik at du kan strø penger rundt deg" er min samboers stikkende kommentar. 

Dette er vel en kombinasjon av kontanter er noe jeg absolutt ikke bør benytte meg av ( mister oversikten) og at jeg ikke er like flink som min samboer til å samle mynt på et sted.

Så i går tok jeg motet til meg og gikk på myntjakt. Er nok litt skremmende å tenke på alle kronene som har forsvunnet på veien. 

Jeg jaktet i:
  1. Bilen
  2. PC-veska  
  3. Jakker
  4. Bukser  
  5. Under senga
Fangsten ble seende slik ut:


Den nette sum av, tadahh...161 blanke kroner.










Så nå skal jeg gå til anskaffelse av en sparegris. Det har jeg ikke hatt siden barneskolen. Men en liten sådan. Har som mål å ha så lite kontanter som mulig.











Anbefaler alle å gå på jakt og "del" gjerne fangsten her. Hvor mange kroner har du liggende rundt?

PS!
Anbefaler også alle å lese Soon to be a billionaire sin artikkel "Den gavmilde lommemannen". 
Å nei det høres ikke ut som det man tror.


fredag 24. september 2010

Lyst på den beste innskuddsrenten? - sjekk yABank

Kilde: http://www.ya.no/









Jeg har en bufferkonto/ sparekonto på ca 80 000 kroner. Det har vært sparing og litt arv som har hjulpet meg på veien. Jeg planlegger nå hvor høy bufferen skal være og hvor mye av dette som skal investeres i aksjer og fond. Har dere noen tips så er jeg veldig glad for innspill:) Planlegger også en egen sak på det.

Uansett, innskuddsrenten på beløp i 0-100.000 kategorien er ganske labert. Selvsagt har de fleste valgt den tradisjonelle prismodellen at du får høyre rente jo mer penger du putter inn.

Innskuddsrenten i noen av de største bankene per 23.09.2010:
Skandiabanken: 0-100.000 --> 1,1% ( dette har jeg i dag)
Storebrand Bank: 0- 100.00 --> 1,15%
Nordea: 0-250.00 --> 1,7%
DnbNor: 0-100.00 --> 0,75% ( uten kundeprogram vel og merke)

Så ble jeg tipset om yABank med 3,3% rente fra første krone på innskudd. Det må vel nesten være den beste innskuddsrenten på markedet?Det er nesten for godt til å være sant når man ser hva de andre ligger på. yABank kjører også omvendt modell. Jo mer penger du setter inn, jo lavere rente får du. Genialt for å tiltrekke seg småsparere.

Enkelt å opprette konto, men dårlig nettbank
Det var veldig enkelt å opprette konto. Du bruker kun bank ID kalkulatoren din. Nedturen er nettbankenløsningen. Synes det så litt snuskete ut og var redd det var en phising side når jeg opprettet konto der, men ble jo anbefalt av en kollega som har puttet sparpengene sine der. Som bruksbank vil jeg ikke anbefale de.

Jeg søker i alle fall etter den beste renten mens jeg planlegger investeringene mine og flytter pengene over dit på mandag.


Er det noen av dere som bruker yABank? Hva synes dere om yABank? Vet dere om det noen som har bedre innskuddsrente i kategorien 0 - 100.000?

lørdag 18. september 2010

Best kontroll på forbruket med kort eller kontanter?

Jeg har hatt denne diskusjonen flere ganger med både kolleger, familie og venner. Har man best kontroll på forbruket når man betaler med kort eller med kontanter?

Noen av argumentene for å betale med  kontanter har vært: at man vet hvor mye man har i lommeboka, er lommeboka tom, så er den tom. Det er lett å miste oversikten når man betaler med kort, man drar bare kortet og vips så er kontoen tom.

Personlig liker jeg å betale med kort. Årsaken til dette er mange. For eksempel: jeg mister lett oversikten når jeg betaler med kontanter, jeg husker ikke hva jeg brukt kronene på og ikke er jeg flink til å ta vare på kvitteringer.

5 gode grunner til å betale med kort
1) Slipper å gå rundt med kontanter - mindre fare for  å miste eller bli frastjålet penger
2) Kan alltid betale uansett beløp, selvsagt gjelder dette hvis har dekning på kontoen. Hvor kjedelig er det ikke å mangle en tier når du skal betale med kontanter?
3) Loggføring av alle kjøp man gjør med både tid og sted
4) Enkelt å få oversikten og analysere forbruket sitt  da man lett kan eskportere alle kjøpene til excel
5) Man har alltid oversikt over hvor mange penger man har på konto og hvor mange penger man har brukt - bare å bruke mobilbank når du handler og føler du har mistet kontrollen.

Når har du best kontroll? Med kort eller kontanter?


fredag 10. september 2010

3 tips til å lønnsamtalen

Her er mine personlige erfaringer med lønnsamtalen som fungert bra hittil.Det er ikke slik at jeg får min drømmelønn alltid, men jeg står som regel sterkest i lønnsoppgjøret når kronene skal fordeles.

1. Pass alltid på å ha tydelige definerte mål i din stillingsbeskrivelse
I dag jobber med salg og der råder salgsmålene. Skulle du ikke ha salgsmål, finnes det nok av andre mål man kan putte på målkortet.

For eksempel: a) Opprettet nye prosesser for å bedre arbeidet b) utviklet et konsept som vil øke bedriftens inntjening c) fått opp samarbeid mellom avdelinger

Ved å ha klare definerte mål, har du noe mer håndfast å komme med når du skal argumentere for høyere lønn.

Er ikke sjefen din tydelig rundt dette? Gjør det selv da vel, og presenter det for sjefen din.

2.Lag en skriftlig lønnssøknad

Jeg anbefaler alle å skrive ned hvorfor man skal få høyere lønn. Kanskje må sjefen din ta det med sin sjef som igjen skal ta det med HR avdelingen. Da er det lett for at argumentene forsvinner på veien opp når man kun har tatt sine ønsker muntlig med sjefen.


Ved å skrive ned ditt lønnskrav må du også sette deg ned å tenke over hva du faktisk gjør i en travel hverdag. Dette er uansett bra å ha med seg videre i karrieren.


3. Argumenter med konkrete og oppdaterte eksempler
 Jeg pleier å bygge opp min lønnsamtale på følgende vis.

a) Resultater og effekter
b) En oppsummering av lønnsprogresjon mot ansvar og progresjon i nåværende stillingen/bedriften
c) Personlige egenskaper ved meg som bidrar til å nå målene og gjøre en god jobb

Det viktigste på alle disse punktene er at du må vise til konkrete eksempler som du har gjennomført. Det hjelper selvsagt at sjefen kjenner til disse eksemplene før du tar de opp i lønnsamtalen.

 Hva er dine tips til lønnsamtalen?

tirsdag 7. september 2010

La aksjesparingen begynne! Opprett konto på Nordnet.no

Inspirert av Aksjebloggeren, så åpnet jeg i dag konto hos Nordnet.

Nordnet kjører kampanje for de som registrer seg som nye kunder. Sjekk ut mer her.
Skryt for bra webløsning:)

Som ny kunde får du blant annet:

  1. Minstekurtasje på 9 kroner den første måneden
  2. Spesialtilbud på Dine Penger
  3. Gratis abonnement på Dagens Næringsliv
  4. Boken: "Slik sparer du smartere" til en verdi av 249 kroner

Til dags dato har jeg spart i aksjer og fond i Skandiabanken og er en veldig fornøyd kunde hos de. Tidligere handlet jeg hos Nordea, men det var ikke så gøy. Keitete webløsning og man kan ikke velge de fondene man selv ønsker, kun Nordea-fond.

Idag har jeg aksjer til en dagsverdi på 22 000 ( +44% i avkastning) og fond til en verdi av 18 000 ( + 20%). Målet er å ha aksjer og fond til en verdi av ca 50 000 innen februar 2011.

Så la investeringen begynne hos Nordnet!

Er det flere som er kunde i Nordnet? Hvordan er det?

søndag 5. september 2010

Businessmodell uten sidestykke

Idag kom jeg over et interressant  gjesteinnlegg på bloggen Formuebygging. En nyoppstartet blogg lik meg selv, Soon to be billionaire, hadde skrevet et innlegg om  ulv i fåreklær - altså bankens kunderådgivere.

Vidde som driver bloggen Pengeblogg, tok også opp dette med firmaer som gir "uavhengige råd". Ja, de er heller kanskje ikke alltid så uavhengige.

To første gratis, deretter koster det 
I august ble jeg ringt opp av en selger som lurte på om jeg ønsker økonomisk rådgivning, en helt "uavhengig" sådan. 

Hva koster det?, spurte jeg. Ingenting, to første gangene er gratis eller så koster det et minstebeløp på ca 1000 kroner i året, bekreftet selgeren. 

Så why not? 

Jeg sjekket ut firmaet og det virket OK og avtalte så tidspunkt. Rådgiveren var hyggelig. Han var ikke slesk, han var oppriktig interressert i min økonomi og gav meg flere gode råd som bank min aldri har gitt meg. Et virkelig godt førsteinntrykk.

Men jeg måtte spørre meg selv og rådgiveren: Hvordan skal de tjene penger på meg?

Forvaltningsgebyret koster, sa han. Og så tar vi 3% av alle investeringer du gjør.
Jahaa.... 3%?, men hva slags forventninger kan jeg ha til avkastningen?, spurte jeg. Du kan regne med opptil 9% avkastning. 

Opptil betyr jo fra 0,1% OPPTIL 9%.  Alle kjenner jo opptil konseptet!!! Og her kan du ryke på med negativt resultat i tillegg.

Pay with no pain
Det ble med den ene gangen for meg. For en fantastisk businessmodell. Du betaler før du har fått varene og det er kanskje slik at du ikke får de en gang. Rådgiverne har ingen ris bak speilet. Ingen krav til forventning fra kunden. Bonusutbetaling før måloppnelse. Hipp hipp hurra!

Investeringsbransjen er vel en av de få bransjene som kommer seg unna med dette. Noe skyldes selvsagt bransjens egenskaper, men ikke noe mer rådgiveri for meg. Takk og farvel! Investeringene mine gjør jeg selv heretter.

Hva er dine erfaringer med investeringsrådgivere?


fredag 3. september 2010

Hvorfor fortjener DU høyere lønn?

Vi er nå inne i lønnsoppgjørets time, i alle fall på min arbeidsplass. Jeg jobber i privat næringsliv og ja jeg vet reglene er litt annerledes enn for dere som jobber i stat og kommune.

De fleste jeg kjenner inkludert meg selv, vil ha høyere lønn. Og jeg opplever at de som klager mest på at de har dårlig lønn er kanskje de som gjør minst med sin lønnssituasjon. Men hvorfor fortjener man mer lønn?

  • Bare fordi?
  • Har jobbet der et år lenger?
  • Har mer i huslån?
  • Har fått et barn til og har flere utgifter?

Hvis du skulle betale en person mer penger for jobben de hadde gjort i året som var, hva skulle den personen ha gjort? Hvorfor skulle du betale egentlig mer enn det dere vare enig om i utgangspunktet?

Hva tenker du? Hva er dine erfaringer rundt lønnssamtalen?